Fontin koko A A A
VALIKKO
Raahen kulttuurihistoriallinen museo

""

Raahen museo Facebookissa
Raahen museo YouTubessa
Raahen museo Twitterissä
Museuumiblogi
Raahen museo Instagramissa
Meillä käy Museokortti

Pakkahuoneen museo ja Kruununmakasiini avoinna ti-pe 13.00-17.00, la 12.00-16.00. Lauantaisin vapaa pääsy.Olet tässä: Etusivu > Museolla on myynnissä uusi Raahe-aiheinen kirja

Raahen museo

Raahen museo on Suomen vanhin paikallismuseo. Sen perusti monista kulttuuriharrastuksistaan tunnettu piirilääkäri Carl Robert Ehrström vuonna 1862. Raahen museo on kasvanut vuosikymmenten saatossa ja tällä hetkellä se koostuu seitsemästä eri toimipisteestä. Pakkahuoneen museolla esitellään laajasti purjelaivakauden elämää ja esillä on myös muun muassa harvinaisen laaja kokoelma 1600-luvun kirkkoveistoksia. Raahen vanhimmassa säilyneessä asuinrakennuksessa Soveliuksen talossa sijaitsee upea interiöörimuseo, laivapatruuninkoti 1800-luvulta. Wanha apteekki vuorostaan esittelee Suomen laajimpia farmasia-alan kokonaisuuksia. Ojalan ja Saloisten kotiseutumuseot tutustuttavat kansanelämään ja Olkijoen Rauhanpirtti vie Suomen sodan tunnelmiin. Museoperheen uusin jäsen, Kruununmakasiini esittelee alueen historiaa aina esihistoriasta nykypäivään. Raahen museon luultavasti kuuluisin nähtävyys, maailman vanhin säilynyt sukelluspuku Wanha Herra on tätä nykyä ihmeteltävänä Kruununmakasiinin sukellusosastolla. Tervetuloa!


Museolla tapahtuu

Museolla on myynnissä uusi Raahesta kertova kirja

Ihmisiä laivojen kaupungista -kirja.Raahen museossa myydään 12.12.2011 julkaistua, Eero Sovelius-Sovion kirjoittamaa kirjaa Ihmisiä laivojen kaupungista, henkilöhistoriaa 1700-1900 lukujen Raahesta, hinta 30,00 €.

Eero Sovelius-Sovio avaa uudessa kirjassaan laajan näkymän merikaupunki Raahen purjelaivakauden elämään, elinkeinoihin, ihmiskohtaloihin ja yhteyksiin maailmalle 1700-luvulta 1900-luvulle. Tutuksi tulevat laivanvarustajat, porvarit, merikapteenit, merimiehet vaimoineen sekä monet raahelaiset merkkihenkilöt kuten museon perustaja Carl Robert Ehrström, vapaustaistelija August Maximilian Myhrberg, runoilija Isa Asp, leipuri Katri Antell, runoilija Aaro Hellaakoski ja taiteilija Aira Hellaakoski.

Teoksen julkaisemista ovat puoltaneet historian professori Jari Ojala ja FM Markku Kuorilehto. Ojalan mukaan teos on arvokas lisä tietämykseemme Raahen ja Oulun historiasta, ja sillä on paljon annettavaa niin suurelle yleisölle kuin myös akateemiselle tutkimukselle. Kuorilehto puolestaan toteaa kirjan olevan loistava kotiseudun, meri- ja kulttuurihistorian teos ja myös kunnianosoitus raskaan merimiesammatin ja laivanvarustuksen harjoittajille.

Kirjan kirjoittaja Eero Sovelius-Sovio on tehnyt elämäntyönsä lehtorina Heinolan, Raahen ja Jyväskylän opettajainvalmistuslaitoksissa. Kiinnostus purjelaivakauteen, sukututkimukseen ja vuosikymmeniä kestäneeseen syntymäkaupungin historian tutkimiseen ovat tuottaneet kaksi sukukirjaa ja nyt ilmestyvän "Ihmisiä laivojen kaupungista" –teoksen. Työn alla on Raahen purjelaivakauden historia.