Fontin koko A A A
VALIKKO
Raahen kulttuurihistoriallinen museo
Olet tässä: Tietoa museoista > Kokoelmat

Kokoelmat

Raahen museon kokoelmiin on museon yli 140-vuotisen historian aikana luetteloitu jo reilut 66 000 museo-objektia. Tästä esineistön osuus on vajaat 15 000 kpl, arkistomateriaalin (kirjat, asiakirjat yms.) reilut 20 000 kpl ja valokuvien yli 34 000 kpl. Museon kokoelman perustan muodostavat 1800-luvulla lahjoitetut merimiesten matkamuistot, luonnonihmeet ja eksoottiset esineet. 1900-luvulle tultaessa alettiin tallentaa myös raahelaiseen kulttuurihistoriaan liittyvää esineistöä.

Pakkahuoneen museosta löytyy mm. satakunta puuveistosta Raahen vanhasta kirkosta 1600-luvulta, 1900-luvun alun kulta- ja hopeasepän pajan irtaimisto kokonaisuudessaan, paljon laivatauluja ja –pienoismalleja sekä taidokkaita raahelaisnaisten käsitöitä. Oman suuren kokonaisuutensa muodostaa Wanhan apteekin esineistö – tuhansittain apteekkipurkkeja, lääkkeiden valmistuksessa tarvittua välineistöä ja vanhoja pakkauksia. Varastoissa on runsaasti muun muassa huonekaluja, koulutavaraa raahelaiskouluista ja sairaalavälineistöä vanhasta Gellmanin sairaalasta. Ojalan kotiseutumuseon kokoelmassa on noin 2800 ja Saloisten kotiseutumuseon kokoelmassa noin 2500 esinettä. Lisäksi museon varastoissa odottaa luettelointia tuhansittain esineitä ja muuta materiaalia, joten Raahen museotoimen kokoelman määrä noussee lähelle sataa tuhatta

Raahen museon kuvakokoelmat käsittävät noin 34 000 valokuvaa. Suurin osa kuvamateriaalista ajoittuu 1800-luvun lopulle ja 1900-luvun alkuun ja niihin vangittu monia hetkiä Raahen ja raahelaisten historiasta. Kokoelmassa erityisen hyvin edustettuina ovat henkilö- ja maisemakuvat. Suurimmat kuvakokonaisuudet ovat henkilökuvat, katu- ja maisemakuvat sekä suojeluskuntakuvat (myös Raahen ulkopuolelta).

Lahjoitukset

Raahen museon kokoelmat karttuvat pääosin yksityisten ja yhteisöjen tekemien lahjoitusten kautta. Museo ottaa mielellään vastaan sen toimialaan liittyvä esineistöä ja muuta materiaalia, mutta kaikista lahjoituksista on sovittava etukäteen museon henkilökunnan kanssa. Etusijalla ovat Raahen seutuun sekä merenkulkuun liittyvä aineisto. Lahjoittajan on myös hyvä selvittää esineeseen/kuvaan liittyvät taustatiedot ennen lahjoittamista. Jos harkitset lahjoituksen tekemistä Raahen museoon, ota ensin yhteyttä museon kokoelma-amanuenssiin.

Kokoelma-amanuenssi Miska Eilola, puh. 040 830 3016, sähköposti miska.eilola(at)raahe.fi.

Sivun alkuun.