Fontstorlek A A A
MENU
Raahen kulttuurihistoriallinen museo
Du är här: Information om museerna > Soveliushuset

Soveliushuset

Rantakatu 36, FI-92100 Brahestad. Kartalänk: Soveliushuset.

I den omedelbara närheten av Brahestads museum, på andra sidan Rantakatu, ligger Soveliushuset. Soveliushuset är den äldsta bevarade bostadsbyggnaden i Brahestad. Huset är byggt på 1780-talet och representerar ett typiskt borgarhus från 1700-talet. Det är ett tvåvåningshus som är byggt på en hög stenfot och vars väggar är fodrade med lodräta täckribbor. Den karolinska bottenplanen som är typisk för perioden är bevarad i båda våningarna: bakom den breda farstun finns en sal och på bägge sidor om den finns två kammare. Utefarstun har lagts till den norra fasaden i början av 1900-talet.

Soveliushuset hyrdes till Brahestads museum av Sovelius släktstiftelse 1990. Efter undersökningar om ytbehandling beslutade man sig för att restaurera övre våningen till 1890-talet och nedre våningen i jugendstil från början av 1900-talet. Tapeterna tillverkades av museets konservator med silkestryck utifrån gamla tapeter som hittades i väggarna. Museets kontor finns på den nedre våningen som restaurerats i jugendstil.

I övre våningen på Soveliushuset finns interiörmuseet Skeppspatronens hem. Hemmet förevisar ett välbärgat skeppsredarhem i all sin prakt. I hemmet finns vackra ärvda möbler, nyheter från perioden samt rikligt med andra föremål, tillbehör. Skeppsredaren, patronen, var kapten på fartygen han ägde, precis som sina förfäder. Tavlorna som han lät göra i utländska hamnar pryder väggarna i hemmet.

I salen blomstrar grönväxter i kapp med möbler, möbeltyger, mattor, dukar och gardiner. Grönväxterna i patronens hem är just de arter som man hade i hemmen i Brahestad för över hundra år sedan: rumsgran, hibiskus, clivia, apostlalilja och fjädersparris. Den stora mängden småföremål var ett kärt intresse och glädjeämne för frun i huset – det var ju tjänsteflickan som fick torka dammet från dem.

Till sidans början.