Soveliuksen talo

Rantakatu 36, 92100 Raahe.

Soveliuksen talon sijainti kartalla.

puh: 044 439 3334

Pakkahuoneen museon välittömässä läheisyydessä Rantakadun vastakkaisella puolella on Soveliuksen talo. Soveliuksen talo 1780-luvulta on Raahen vanhin säilynyt asuinrakennus. Talo edustaa tyypillistä 1700-luvun porvaristaloa. Se on kaksikerroksinen, korkealle kivijalalle rakennettu rakennus, jonka seinät on vuorattu pystysuuntaisella peiterimalaudoituksella. Aikakaudelle tyypillinen karoliininen pohjakaava on säilynyt molemmissa kerroksissa: leveän eteisen takana on sali ja sen molemmin puolin kaksi kamaria. Ulkoeteinen on lisätty pohjoisfasadiin 1900-luvun alussa.

Vuonna 1990 Soveliuksen talo vuokrattiin Soveliuksen sukusäätiöltä Raahen museon käyttöön. Pintakäsittelytutkimusten jälkeen päädyttiin entisöimään yläkerta 1890-luvun ja alakerta 1900-luvun alkupuolen tyyliin. Tapetit teki museon konservaattori seinistä löytyneiden vanhojen tapettien mukaan silkkipainomenetelmällä. Jugendtyyliin entisöidyssä alakerrassa on museon toimisto.

Laivapatruunin koti

Soveliuksen talon yläkerrassa sijaitsee interiöörimuseo Laivapatruunin koti. Koti esittelee 1890-luvun laivanvarustajakauppiaan vauraan kodin kaikessa komeudessaan. Kodissa on kauniita perintöhuonekaluja, aikakauden uutuuksia sekä runsaasti erilaista esineistöä. Laivanvarustaja eli patruuni toimi esi-isiensä tavoin myös kapteenina omistamillaan laivoilla. Ulkomaiden satamissa teetetyt laivataulut komistavat kodin seiniä.

Salissa kukoistavat viherkasvit kilpaa huonekalujen, verhoilukankaiden, mattojen, liinojen ja verhojen kanssa. Patruunin kodin viherkasvit ovat juuri niitä lajeja, joita raahelaiskodeissa yli sata vuotta sitten vaalittiin: huonekuusi, kiinanruusu, kliivia, apostolinmiekka ja asparagus. Pikkuesineiden runsaus oli talon emännän rakas harrastus ja ilonaihe, palvelustyttöhän niistä joutui pölyt pyyhkimään.

Joulun alla, Annanpäivän aikaan, Laivapatruunin koti saa ylleen jouluisen asun. Tuolloin esittelyssä on mm. entisjoulun perinteitä ja vanhan ajan joulukoristeita.

Soveliuksen taloon pääsee vierailulle erikseen sovittaessa.

 

Tiedustelut sähköpostitse museo(at)raahe.fi tai puhelimitse 044 439 3334.