Kruununmakasiinimuseo

Merikatu 10, 92100 Raahe

Kruununmakasiinimuseon sijainti kartalla.

puh. 040 135 6949

Valtion intendentin konttorin arkkitehti Ernst Bernhard Lohrman (1803–1870) suunnitteli Raaheen uuden Kruununmakasiinin vuonna 1849. Tiilinen makasiini valmistui vuonna 1852 ja sen vetoisuus oli 12 000 viljatynnyriä (yhden viljatynnyrin vetoisuus oli 165 litraa). Kruununmakasiini oli valtion viljavarastona vuoteen 1910 saakka toimittaen alkuperäistä viljanvarastoimistehtäväänsä yli 50 vuotta. Suomen puolustusvoimat piti Kruununmakasiinia Raahen sotilaspiirin päävarastona aina vuoteen 1993 saakka. Raahen kaupunki vuokrasi kulttuurihistoriallisesti arvokkaan makasiinin museon kylmäksi varastotilaksi vuonna 1995, kunnes kaupunki lopulta osti makasiinin valtiolta vuonna 2001.

Viljalaarista museoksi

Raahen Kruununmakasiini koki suuren muutoksen, kun siitä tuli museon varasto-, näyttely- ja toimitila. Opetusministeriön avustuksen, Kordelinin säätiön, Raahe-Seura ry:n haastekampanjan, Raahen kaupungin ja yksityisen rahan turvin Kruununmakasiiniin saatiin 600 neliötä lämmintä varastotilaa, 300 neliötä työtiloja ja noin 300 neliötä näyttelytiloja. Kruununmakasiinimuseo avattiin yleisölle 21.10.2012, jolloin Raahen museo täytti 150 vuotta.

Perusnäyttely

Kruununmakasiinimuseossa esitellään poimintoja Raahen historiasta esihistoriasta nykypäivään saakka. Nyt avoinna olevilla osastoilla pääsee sukeltamaan Raahen esihistoriaan esimerkiksi Kettukankaan kivikautisen kylän pienoismallin avulla tai suorittamalla arkeologisen kaivauksen Tervakankaan kalmistossa kosketusnäytön välityksellä. Keskiaikaosaston kosketusnäyttö valottaa Salon (Saloisten) vanhan kirkon vaiheita ja Salonkylän Olavi johdattelee tutustumaan keskiajan ihmisen elämään alueellamme. Suurvalta-ajan osastolla kuullaan ja nähdään Raahen ensimmäisen pormestarin Henrik Corten kertovan kaupunkimme varhaisvaiheista. Pekkatorin kaivauksista kertovan kokonaisuuden yhteydessä pääsee myös kokoamaan virtuaalisena palapelinä Raahen kaupungin sen varhaisimmassa olomuodossa. Autonomian ajan osastolla nähtävässä videoesityksessä eletään uudelleen kauhia tappaus, vuoden 1810 suurpalo. Osastolla pääsee myös vertaamaan vanhaa ja uutta Raahea keskenään. Tarinatorilla voi istahtaa kuuntelemaan tarinoita entis-Raahesta. Keskeneräistä näyttelyä täydennetään ja uusia sisältöjä ja näyttelyrakenteita luodaan koko ajan.

Yhdistykset ja yksityiset henkilöt voivat vuokrata Kruununmakasiinimuseon kokoustilaa iltakäyttöön (ks. tilavuokraus).

Kruununmakasiini on avoinna ympärisvuotisesti.