Soveliuksen talo - Raahen vanhin säilynyt asuinrakennus

Soveliuksen sukusäätiön talo on vanhin Raahessa säilynyt asuinrakennus. Se edustaa ainokaisena kaksikerroksista kaupunkirakentamista Raahessa, sillä vuoden 1810 kaupunkipalon jälkeen kaksikerroksisten talojen rakentaminen kiellettiin. Soveliuksen talo sijaitsee samalla tontilla kuin Raahen ensimmäisen pormestarin Henric Corten 1600-luvun puolenvälin jälkeen rakennuttama komea kaupunkipalatsi. Corte-suvun pormestareita oli kolmessa sukupolvessa, ja he kaikki asuivat samaa taloa. Tontti ja sen rakennukset olivat pormestareiden jälkeen eri omistajien hallussa, kunnes 5. toukokuuta vuonna 1777 kauppias Matts Sovelius osti sen. Kauppias Sovelius (13.12.1726–25.1.1795) rakennutti tontille uuden komean päärakennuksen, joka on säilynyt meidän päiviimme lähes alkuperäisessä asussaan. Henkikirjojen asukastietojen mukaan tontille on muutettu asumaan 1780-luvun kuluessa.

Soveliuksen talo on tyypillinen 1700-luvun porvaristalo.  Se on korkealle kivijalalle rakennettu, kaksi-kerroksinen, satulakattoinen talo, joka on vuorattu pystysuuntaisella nk. peiterimalaudoituksella. Lisäksi siinä on karoliininen pohjakaava. Kaikki nämä ovat piirteitä, jotka tulivat muotiin 1700-luvun kuluessa. Säilyneiden palovakuutusasiakirjojen mukaan Soveliuksen talo valmistui 1780-luvun alussa. Talon yläkerran huoneita korotettiin ja ikkuna-aukkoja suurennettiin 1890-luvulla. Pihafasadin ulkoeteinen on rakennettu 1910-luvulla. Oletettavasti samassa yhteydessä tehtiin omat sisäänkäynnit molempiin kerroksiin. Muuten talo on säilyttänyt alkuperäisen asunsa hämmästyttävän hyvin huonejärjestelyitä myöten. Karoliininen pohjakaava on molemmissa kerroksissa nähtävissä aivan puhtaana: leveän eteisen takana sali ja niiden molemmin puolin kaksi huonetta

Vuonna 1886 perusti kauppias ja raatimies Henrik Sovelius Soveliuksen Apurahaston ”Soveliuska understöds fonden”, jonka omaisuuteen Soveliuksen talokin kuuluu. Soveliuksen talosta piti tuleman asuintalo suvun jäsenille ja mahdollisesti muillekin vuokralaisille. Vuosina 1897–1912 toimi talon yläkerrassa ruotsalainen Klubi, jota ylläpiti yhdistys nimeltään Svenska Bildningens Vänner. Raahen Seminaarin osuuskuntaruokala ”Oma Pata” oli myös talossa vuokralaisena vuosina 1909–12. Muuten vuokralaiset ovat olleet yksityisiä henkilöitä. Vuodesta 1974 saakka talo on ollut vuokrattuna Raahen kaupungille. Talossa toimi Raahen musiikkikoulu vuoteen 1989 saakka, ja nyt talo on vuokrattu Raahen museolle pitkäaikaisella vuokrasopimuksella.

Pintakäsittelytutkimuksen pohjalta tehtiin konservointisuunnitelma, ja yläkerta entisöitiin 1890-luvun asuun. Laivapatruunin koti, 1890-luvun koti-interiööri kaikkine huonekaluineen, viherkasveineen, tauluineen ja tilpehööreineen avattiin vuonna 1999. Laivapatruunin koti kertoo nykyajan ihmiselle vauraan porvariskodin elämäntyylistä ja -tavasta Raahen loiston päivinä purjelaivakaudella.