Eräs Lovisa-Louise Loviisan päivä lähestyy. Entis-Raahessa Lovisa näyttää olleen sangen suosittu, erityisesti toisena nimenä. Nykyään nimeen törmää harmillisen harvoin. Huomattavasti yleisempi on…
Tiedättekös arvoisat museuumiblogin lukijat, että Raahessa on ollut, ainakin paperilla, alue nimeltä Pauharanta? Tuo kovin viehkosti nimetty paikka oli Rantakadun ja kaupunginlahden eli Pikkulahden…
Uusi Suometar 15.4.1869 Welocipedi eli suomeksi ”pikajalka” on erään uuden kuljetus-neuwon nimi, joka joku aika takaperin on keksitty Ranskan maalla. Sen rakennus on hywin…
Raahesta kesänviettokaupunki Kun eräs Suomen Matkailijayhdistyksen virkamies tuonnottain kävi täällä Raahessa, hän lausui huomattavan ajatuksen. Hän ihastui kaupunkiimme, sen läheiseen asemaan mereen…
Lähes kaikkitietävä Heikki Impivaara kirjoittaa julkaisussaan Lisiä Raahen kaupungin historiaan seuraavasti: Että Bruncrona olisi haudattu Raaheen, ei pitäne paikkaansa. Eräs…
1840-luvulla Raahessa vieraili hannoverilaisen musiikkitirehtööri Carl Otto Meyerin musisoiva perhe sulosointuineen. Museon arkistossa on ohjelmalehtinen, jonka otsikossa lukee ”En…
Ylioppilasmatrikkelin mukaan Carl Mentzer syntyi ilmeisesti Kokemäellä 14. huhtikuuta 1736. Hänen vanhempansa olivat henkirakuunarykmentin luutnantti Gustaf Mentscher ja Maria Christina Ritze.…
Olisikohan tuore vapaaherratar arvannut, että hääpäivänään 14.2.1843 perustama köyhäin tyttöin skoulu olisi olemassa, toki muuntuneena, vielä 180 vuotta käynnistymisensä jälkeen? Eppäilen ettei…
Museotantillla on tässä vuosikymmenien aikana kasautunut mielen sopukoihin ja erinäisiin muistikirjoihin kiehtovia aiheita osastolle ”Tätä pitäisi joskus tutkailla”.  Toisinaan ihan muita…
Teemme tiettäwäxi, että Me olemma murheella hawainneet kuinka iso-elämä ja ylönpalttisuus erinomattain näinä wiimmeisinä aikoina on niin peräti ylikäden saanut että ne löyttään enimiten kaikisa…
Perheen tyttäristä muistamme erityisesti sen Catharina Serafian, joka oli aivan megalätkässä keisari Aleksanteri Ykköseen, joka vieraili heillä tovin syyskuussa 1819. Ja sen Allun kauppias…
KAIKU 24.4.1886 Pietari Brahen muistopatsas Raaheen. Jo useita vuosia on Raahessa kokoiltu varoja muistopatsaan hankkimista varten kaupungin perustajalle Pietari Brahelle…
Taustalla tapahtuu ja pinnan alla väräjää myöskin Oulu2026 kulttuuripääkaupunkivuoden tiimoilta🤩 Tällekin aamua on jo laitettu rattaita raksuttamaan tekijöiden tapaamisten myötä ja yhteistyökuvioita suunnitellen💪


Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoteen valmistaudutaan koko 40 kunnan Oulu2026-alueella. Raahen museossa tavoitteena on nostaa palvelutasoa ja lisätä museon tunnettuutta. Vuonna 2026 kävijöitä odotetaan jopa tuhansia lisää muun muassa Oulun seudulta.
Kalenterissa kääntyy pian sivu syyskuun puolelle ja samassa käänteessä muuttuvat myös museoiden aukioloajat.
🍁Syyskuun 1. päivästä alkaen Pakkahuoneen museo ja Kruununmakasiinimuseo ovat avoinna ti-pe 13-17 ja la 12-16.
🍁Laivapatruunin kotiin Soveliuksen talon yläkerrassa pääsee visiitille erikseen sovittaessa. Vierailuasioissa voi lähettää viestiä sähköpostitse museo@raahe.fi.
🍁Wanha apteekki on suljettuna toistaiseksi remontin vuoksi.
🍁Kotiseutumuseot Ojalassa ja Saloisissa ovat myös vierailtavissa sopimuksen mukaan. Yhteystiedot löytyvät osoitteesta https://raahenmuseo.fi/museovierailu

Sunnuntaina on Loviisan päivä, niinpä museuumiblogissa tällä erää katsaus yhden raahelaisen Loviisan elämään.
https://raahenmuseo.fi/loviisan-paiva-lahestyy

Museon kokoelmiin kuuluvan ja Laivapatruunilla esillä olevan Louisan muotokuvan on maalannut saksalainen kiertelevä konterfeijari Lehmann ennen 1800-luvun puoltaväliä.

Parisen vuotta meillä käytössä ollut yhteislippu Pakkahuoneen museoon ja Kruununmakasiinimuseoon jatkaa suosiossa porskuttamistaan! Väitettä tukenee kuvan muhkeahko lippunippu, joka on Kruununmakasiinin saldo kesä-heinäkuun ajalta😄

🎫Yhteislippu on voimassa kaksi päivää, eli halutessaan voi rauhassa tutkia museon per päivä. Moni onkin kokenut tämän varsin hyväksi vaihtoehdoksi etenkin kesähelteiden aikaan. Yhteislipun hinta on aikuisilta 8€ ja opiskelijoilta, eläkeläisiltä ja työttömiltä 5€. Alle 18-vuotiaille sisäänpääsy on meillä aina ilmainen.

🎫Toki myöskin niitä "ihan tavallisia" museokohtaisia lippuja on saatavilla, niidenkin menekki on tänä kesänä ollut aikamoinen😊 Mutta palataanpas tarkempiin kävijämääriin jahka saadaan vielä käynnissä oleva kesäkausi pakettiin!…
✨️Ihmeellinen on tämä Taiteiden yön taika✨️
Kuten oi niin monesti, päivällä on kovin harmajainen ja sateinen sää, mutta illaksi aurinko äityy paistamaan! Niin tänäänkin.
Tervetuloa museoihin ja muihin illan rientoihin, museuumit ovat avoinna 22 saakka.

Ai että, meillä syyslomaviikko saakin tänä vuonna melkoisen päätöksen kun Kansallismuseo tulee kylään viikonlopun ajaksi🤩
Tarkempaa tietoa luvassa lähempänä visiittiä, tohkeissaan olemisen aloitamme kuitenkin välittömästi😃
https://www.kansallismuseo.fi/fi/ajankohtaista/kansallismuseo-saapuu-kylaan-eri-puolille-suomea


📣 Kiitos vinkeistä, Kansallismuseo saapuu kylään!

📬 Saimme yli 70 ihastuttavaa ehdotusta kyläilykohteeksi eri puolilta Suomea.

🚗 Suuntaamme ensin Lappeenrannan taidemuseoon 31.8.–1.9. Ovet ovat avoinna lauantaina klo 11–17 ja sunnuntaina poikkeuksellisesti klo 10–16. Museoon on vapaa pääsy koko viikonlopun ajan.

Seuraavan kahden vuoden aikana kurvailemme ristiin rastiin: lokakuussa poikkeamme Raahen museossa, Soveliuksen…
Tänä viikonloppuna on jälleen vuotuiseen tapaan Pattijokipäivien aika ja myös Ojalan kotiseutumuseon pihapiirissä on monenlaista aktiviteettia tarjolla.
🫐Perjantaina kotiseutumuseolla kello 18 alkaen juhlistetaan Kotiseutuliiton 75-vuotista taivalta kahvihetkellä ja kuullaan muun muassa Kopsalaiset Amerikan kuumeessa -kirjahankkeesta.
🫐Lauantaina kello 11-15 museon ovet ovat yleisölle avoinna ja pihapiirissä ratkotaan muun muassa saappaanheiton pitäjämestaruus, tuuletetaan kansallispukuja ja lapset pääsevät kokeilemaan poniratsastusta. Ohjelma lomassa voi nautiskella vaikkapa muurinpohjalettuja, mehua ja kahavia☕
Tervetuloa!

Pian ollaan elokuussa ja museokesän osalta se tarkoittaa sitä, että tämä on viimeinen viikko kun Wanha apteekki ja Laivapatruunin koti ovat avoinna joka päivä.
🌾Ensi viikosta alkaen elokuun loppuun saakka mainitut museokohteet ovat avoinna la-su 12-16.
🌾Soveliuksen talon alakerran näyttely Toisenlainen aika on avoinna vielä tämän viikon ajan tiistaista lauantaihin. Näyttely koettavissa myös Taiteiden yönä 16. elokuuta.
🌾Pakkahuoneen museo ja Kruununmakasiinimuseo ovat avoinna joka päivä elokuun loppuun saakka.

Heinäkuun 23. päivänä vuonna 1908 koko illan ja yön kestäneistä sammutustöistä huolimatta tulenliekit nielivät Raahen vanhan, 1650-luvulla valmistuneen kirkon jättäen jälkeensä vain savuavat rauniot.
🐓Kirkon tornissa kaupunkia tarkkaillut, tuolloin reilu 160-vuotias tuuliviirikukko vältti tuhon tipahtaessaan läheisen talon pihamaalle tornin sortuessa palon voimasta. Kukko onkin yksi harvoista palosta pelastuneista esineistä ja pian palon jälkeen se talletettiin museon varjelukseen.
🐓Noin vuosi kirkon palon jälkeen paikallislehti Raahen Sanomat julkaisi kaksiosaisen jutun museosta ja sen uudesta järjestyksestä. Jutussa mainitaan myös kovia kokenut tuuliviirikukko: " ---pistää silmäämme se miltei ainoa jäännös huomenna wuosi sitten palaneesta kirkostamme, nim. tornin ylimmässä…
Oletko kuullut Pauharannasta?

Tietoa kiintoisasta asemakaavaehdotuksesta mitä viehättävimpine nimistöineen vuodelta 1865 löytyy museuumiblogista
👉 https://raahenmuseo.fi/pauharanta

Kauppakatua kulkevan huomion kiinnittää aika varmasti Wanhan apteekin ulko-oven yllä istuva komea kotka levitettyine siipineen.

🦅Tätä nykyä kotka vartioi museaalisia aarteita ja auttaa bongaamaan museokohteen helposti kauempaakin. Mutta kyseisen kotkan pesti ovenvartijana ja opastajana on alkanut paljon aiemmin, jo silloin kun apteekki toimi kirkkoa vastapäätä. Vuonna 1924 apteekki muutti kotka muassaan Kauppakadulle nykyisen apteekkimuseon sijaintiin. Milloin kotka apteekin tunnuskuvaksi on hankittu, ei ole tiedossa ainakaan toistaiseksi.
🦅Apteekeilla on usein ollut jokin eläinhahmo, kuten esimerkiksi karhu, korppi tai kotka symbolinaan. Tämä tapa juontaa juurensa kauemmas historiaan, kun tavan kansan lukutaito on saattanut olla hyvin puutteellista tai sitä ei ole ollut…
Viimeisimmässä museuumiblogahduksessa käytiin hieman läpi polkupyörän eli velocipedin eli pikajalan historiaa ja kuten ilmeni, pyöräilyynkin liittyi aikoinaan kaikenmoisia säännöksiä ja epäileväisiäkin ajatuksia.
🚲Entisaikaan pyörät oli rekisteröitävä. Tai siis tarkemmin sanoen piti ilmoittautua pyörän omistajaksi ja näin on sitten on saatu poliisilaitokselta velvoite varustaa pyörä asianmukaisella rekisterikilvellä. Rekisterikirjan, joka toimi myös ajolupana, toisella puolella on ollut tukku ohjeita pyöränomistajalle. Tässäpä muuan esimerkki:
🚲Polkupyörällä ajajan ei ollut sallittua hellittää molempia käsiään samalla kertaa ohjaustangosta, eikä myöskään jalkojaan polkimilta. Mitähän säännöt olisivat sanoneet keulimisesta eli pelkän takarenkaan varassa ajalemisesta🤔
🚲…