Saloisten kotiseutumuseo

Arkkukarintie 53, 92210 Arkkukari.

Saloisten kotiseutumuseon sijainti kartalla.

Saloisten kotiseutumuseo on laaja, 18 rakennuksen muodostama kokonaisuus. Museon rakennukset ja esineistö kertovat pääasiassa Saloisten alueen entisajan elinkeinoista, kalastuksesta ja maanviljelyksestä. Museoalueella on mm. sepän paja, Anttilan Eeran kalamaja ja Mutalan tilan vanha pirttirakennus, jonka rakennushistoria yltää aina vuoteen 1791 saakka. Museoalueen komea tuulimylly on kuulunut aikoinaan Tokolan talon rakennuksiin ja se seisoi Tokolanperällä sillä alueella, jossa nykyisin on Rautaruukin terästehdas.

Nykyään Saloisten kotiseutumuseo kuuluu Raahen museotoimeen, mutta alkuaan Saloisten kotiseutu- ja museoyhdistys ry on sen perustanut. Saloisten kotiseutu- ja museoyhdistys perustettiin vuonna 1965 ja sen tehtäväksi määriteltiin "koota ja tallettaa Saloisten pitäjän menneisyyttä ja sen asukkaiden entistä elämää valaisevaa esineistöä ja siihen liittyvää tieto- ja kuva-aineistoa".

Saloisten kotiseutumuseon vierailuja koskevat tiedustelut sähköpostitse mikko.kettukangas [at] gmail.com tai puhelimitse 050 3053 183.