Kasapäin kahisevia
Tarkastelkaamme näin ystävänpäivän kunniaksi erästä ryhmäkuvaa. Kuva sinänsä on pieni, vain muutaman sentin kanttiinsa, mutta nykytekniikan avulla siitä saa näytöllä helpommin tarkasteltavan. Kuvaan on liitetty myös selostava teksti, osa nimistä löytyy myös kuvan takaa. Liitelappusen kirjoittaja on hämäävästi kyllä sekoittanut oikean ja vasemman henkilöitä selostaessaan, mutta onneksi mimmeissä on museotantin ”tuttuja”, nimilitaniaa kiepsauttamalla oikeat nimet ja naamat osuivat kohdalleen. Museotantti ei malttanut olla suorittamatta hieman lisätutkimuksia. Harmillisesti ainakin toistaiseksi jäi selvittämättä tai selviämättä, onko ryhmä kokoontunut valokuvaan jonkun erityisen tapahtuman tiimoilta. Voihan olla, että tämän kuvan kanssa käy niin kuin sen priki Minnetin miehistönkuvan kanssa, ratkaisu löytyy yllättäen aivan muussa yhteydessä. Tässä nyt kuitenkin hieman perustietoja kuvan neitosista.
Takarivin tyttäret
Takana vasemmalla on pastori Hohenthalin tytär Ottilia Johanna eli Jenny, hän oli syntynyt vuonna 1850. Pastori Otto Mauritz Hohenthal oli tunnettu kuulijakuntaansa liikuttavista tulenpalavista saarnoista. Perhe muutti Lapualle vuonna 1867.
Jennyn vieressä on museomme perustajan, piirilääkäri Ehrströmin tytär Eva Gustava Erica eli Evy, joka oli syntynyt vuonna 1843. Evy avioitui Casimir Branderin kanssa syksyllä 1867.
Keskimmäisenä on kihlakunnan kruununvouti Mellinin vuonna 1847 syntynyt tytär Sofia. Hänkin avioitui vuonna 1867, sulho oli kihlakunnan tuomari Herman Eugen Cajanus.
Sofian vieressä on vuonna 1843 syntynyt kristiinankaupunkilainen Johanna Felén, joka toki äitinsä kautta kiertyy Raaheen. Äiti oli Anna Helena Lacke. (Museotantti on joskus kirjoitellut hänen serkustaan Matildasta, joka tunnettiin nimellä himmelska Matilda). Johannan eli Jennyn puoliso oli kokkolalaislähtöinen merikapteeni Carl Julius Laurell, joka seelasi myös Raahen laivoissa. Vuonna 1868 vihitty pariskunta asui Raahessa.
Oikeanpuoleinen neito on Maria Henriette eli Mimmi Durchman, syntymävuotensa 1846. Mimmin aviomieheksi tuli vuonna 1873 kruununvouti Axel Wilhelm Planting.
Eturivissä
Olisipa niin lystiä tietää, onko noilla kristiinankaupunkilaistyttöjen Raahen sukulaisilla ollut jotkut isommat juhlat, koskapa heitä on tässä kuvassa useampi? Vasemmalla istuu Elisabeth eli Betty Parman, joka on takarivin Jenny F:n serkku. Betty oli syntynyt vuonna 1846. Hänen äitinsä oli Elisabeth Sofia Lacke, edellä mainitun Anna Helenan sisko.
Vaaleassa puvussa Bettyn vieressä istuksii Hildegard Maria eli Marie Lundberg, joka on syntynyt v. 1846 Tukholmassa. Hänen isänsä vaikuttaa olevan Raahessa asuneen Sivert Lundbergin veli. Marie Lundberg avioitui kaupunginlääkäri Gustaf Wilhelm Strengellin kanssa 1867.
Keskimmäisenä jälleen Lacke-suvun jälkeläisiä eli takarivin Jennyn sisko ja eturivin Bettyn serkku Helene Felén, syntymävuosi hänelläkin 1846.
Helenen vieressä on Anna Charlotta Lundström, joka oli syntynyt vuonna 1848. Keuhkotauti vai Anna Charlottan (kutsumanimi saattaisi ihan hyvin olla Lotta) manan majoille maaliskuussa 1876.
Vimppana eturivissä on piirilääkäri Ehrströmin tytär Anni Sofia eli ylärivin Evyn sisko. Anni oli myös näitä vuonna 1846 syntyneitä. Anni avioitui kruununvouti Karl Erik Lagerlöfin kanssa vuonna 1874.
Pukumuoti on ollut aika muhkeaa, helmoja on runsaasti, mutta uumat ovat kapeat. Felénin siskosten puvut näyttävät hieman poikkeavan muista ainakin yläosan/röijyn osalta. Ehrströmin tyttärien puvut näyttävät keskenään aika samanlaisilta. Eroavaisuutta on tehty erilaisilla kauluksilla. Entisaikaan olikin näppärää uudistaa, muodistaa tai muokata pukua tilaisuuteen sopivaksi laittamalla erilaiset kaulukset tai semmoisen miehustaröyhelön.