Sofian päivää

Pe, 15.05.2020 - 10:15

Yksi Raahen monista Fiioista tai virallisesti Sofioista on kauppias Hajahnin tytär Sofia.

Museon visiittikorttialbumien henkilötiedot kertovat hänestä näin:

Rouva Sofia Prockman os. Hajan oli tervainspehtori Johan Petter Prockmanin toinen vaimo. Rouva Prockman oli kauppias Hajahnin tytär, syntynyt Söder-Mettalassa. Isänsä kauppias Abraham Hajahn oli siirtynyt Savolahteen ostettuaan Söder-Mettalan. Rouva Prockman oli Suomen mahtavan piispan Isak Rothoviuksen jälkeläinen alenevassa polvessa. Rouva Prockman oli hieno, vaatimaton ihminen, oli saanut hyvän ja hienostuneen kasvatuksen sukulaisten luona Ruotsissa. Oli palvellut aikoinaan talousmamsellina eri porvaris- ja pappisperheissä. Oli herttainen, vaatimaton, hieno henkilö. Rouva Prockman oli ahkera pitsinkutoja ja valmisti pitsisängynpeitteitä ja pitsihartiahuiveja ansaitakseen ”elatusrahan” Raahen Vanhainkotiin.

Erilaisista virallisemmista lähteistä käy ilmi, että isä kauppias Abraham Hajahn teki konkurssin ja joutui myymään talonsa kaupungissa (Brahen- ja Kauppakadun kulmatalo, jossa oli sittemmin yks Osuuskaupan myymälöistä, Reivosen huonekaluliike ja lukuisia eri sorttisia kirpputoreja). Ylioppilasmatrikkeli kertoo hänen eläneen ”kurjuudessa Savolahden Mettalan vuokraajana.” Tuo Mettala näyttäisi liittyvän jollain lailla Abrahamin äidin sukuun. Olisivatko sukulaiset tulleet apuun vastoinkäymisten sattuessa. Kaupungissa asuessa Abrahamilla ja hänen äidillään on huushollissaan apuna piika Kaisa, jonka sukunimi jää pimentoon. Tuolla Mettalassa asustaa Abrahama Hajahn, Kaisa Mattsintytär ja Kaisan avioton lapsi Sofia, jolla on sama syntymäaika kuin tällä tulevalla rouva Prockmanilla. Tästähän voi äkkipäätään vedellä semmoisen johtopäätöksen (Nikke Knackertonin tapaan), että Sofia on epäsäätyisen rakkauden hedelmä. Kaikeksi onneksi Abraham vie Kaisan vihille ja perheeseen syntyy toinenkin tytär, joka kuolee parivuotiaana. Kirkonkirjojen mukaan Sofia toden totta lähtee Ruotsiin. Tarkka ajankohta on 25. heinäkuuta vuonna 1858 eli vain 11-vuotiaana, huh! Entinen kauppias Abraham Hajahn kuoli lokakuussa 1863 ja rouvansa vuonna 1876.

Toiveikkaana tutkailin myös digitoiduista sanomalehdistä, josko Sofiasta löytyisi nekrologia eli muistokirjoitusta. Ystävämme Jenny Maria Montin-Tallgren on kirjoittanut pienen muistokirjoituksen, joka mahetsusti painottuu mahtavien sukujuurien luettelemiseen, ei oikeastaan kerro Sofiasta mitään muuta kuin että hän kuoli kaupunkimme vanhainkodissa.

RS 28.1.1926

Rouwa Sofia Prockmanin muistolle

Äsken kaupunkimme wanhainkodissa kuollut rouwa Sofia Prockman, omaa sukua Hajan, polweutui eräästä 200 vuotta sitte Wiipurista tänne muuttaneesta tullinhoitajasta ja raatimiehestä Hans Hanssonista, joka toimi Raahessa w:sta 1729 kuolemaansa asti w. 1743. Suwun myöhemmätkin jäsenet owat toimineet täällä  tulli ja kauppa-alalla, kunnes se nyt sammui wiimeisen jäsenensä rwa Prockmanin kuolemaan.

Tullinhoitaja Hans Hansson oli naimisissa Raahen kaupungin kappalaisen ja pedagoogin (koulunopettajan) Abraham Remahlin tyttären Marian kanssa, jonka äiti oli Turun mahtawan piispa Isak Rothowiuksen tyttärentyttätren tytär.

Kun rouwa Prockman täten polweutui wanhoista raahelaisista suwuista ja kuoli kotipaikkakunnallaan, ansaitsee tämä tulla mainituksi täkäläisessä lehdessä.

                                                                                                                                   J.M.M.T.