Förstamai

Kevät oli tullu, aikainen ja lämmin ja kaikki eli aikaisen kevään merkeissä. Mannisen mummun jokakeväiset kortteerimiehet[1], liipasakset[2] ja posetiivari, olivat jo saapuneet.
Pikkulahtikin alkoi jo jäistä vapautua, sulan ulottuessa Tervahovia myöten. Tuuli oli monet päivät niin leppoisasti tuulla löyhytelly Ollinsaaresta, niin että kavut ja pallikentät[3] olivat jo ennen Fösrtamaita aivan kuivat.
Silloin olikin pojilla kiirettä ja touhua joka suunnalla, saaha pallikartut[4] ja pallit[5] valamiiksi Förstamaiksi, joka oli vanhemmilta ajoilta asti tunnettu oikiana pallinlyöntipäivänä.
Kiirettä sitä piti olla pallimaakareillakin[6]. Grankmannin Tillu, hän se oli passeerinnahkapallein[7] tekijä ja sai aina isot pallipeställingit[8] ennen Förstamaita, jolloin pikkupojat ja tytöt olivat seinäpallia ja omankäjen linnaa. Pyyn Tommi, joka oli ammatiltaan suutari ja kehuttu pallinlyöjä, teki aina isoin poikain ja aikuisten pallit vuodasta, suutaroimalla terreen[9]kansa ja fylläs[10] ne sijan karvoilla. Ne olivat sitten hyviä lentämään.
Pitihän sitä olla ite kusaki talosa vähä niin kuin galaasin[11] puoltaki Förstamaina. Silloin saiki kyytinsä ja kauppansa Savonlinskan keittämät kuulut kehutut struuwat[12] ja prykäämä mööti[13], joita kaupunkilaiset kilvan ostivat ja niitä lähetettiin aina Etelä-Suomia myöten.

Toukokuun ensimmäinen

Sitte valkeni Förstamain aamu aurinkoisena ja lämminnä, ja kun se vielä sattui pyhän päälle, joka oli kaikilla friipäivä[14], niin silloin oliki aina liikkeellä ja paseeraamasa[15] Förstamain fiiraajia[16]. Heti aamupäivällä alkoi kuulua kavion kopsetta kaduilta, sillä Förstamain rattastajat alkoivat rattastella satuloituilla kiiltäviksi harjatuilla hevosilla ratsupiiskat kädessä pitkin kaupungin katuja, maanteitä, joukossa kläätätyttäkin[17] hevosia kukilla ja flöijillä[18].
Päivemmällä kirkonmenojen jälkeen alkoi kokoontua sitten Härkätorille pallin lyöjiä ja muuta väkeä kaikenmoisen lystin pitoon ja kattoon pallinlyöjiä, joilta palli lensiki vihasesti, ettei tori tahtonu pituudeltaan piisata. Joensuun seinän vierestä kun hyvä lyöjä läimäytteli niin Porkopakalla vasta pallin kiinni sai. Varsinkin kun Lepistön Aleksi kartun sai ja alkoi lyyvä pallia, niin eipä tahtonut olla miestä kun harvassa härkätorilla, joka uskalsi kopinottoon kouransa alle panna ja saaha se pysymään ettei läiskänny, sillä niin vihasta oli pallin alas tulo korkeuksista.
Olutpruukin mäjellä oli kans ääntä, sielä oli poikajoukko isualinnaa, lyötiin, juostiin ja pöösättiin, josa usiastikin Teerin väärät ja Jussilan tuijut sotki pelin, niin että ulukomiehet lappausivat ja lopettivat pelin. Toisaalta taas kuului enkan juoksijain huuto: Sista para uut…

Tanssit olutpruukissa

Förstamaina ne aukes Olutpruukin tanssisalongin ovetki kesä-tansseja varten ja olikin silloin avajaisiksi oikein jyskybaalit[19], jotka alkoivat kello kuudelta, jolloin flaku[20] kohosi porstuan seinän vieressä olevaan tankoon ja alkoi kuulua polokan tahti.
Prykärin tanssit olikin tykissä[21], varsinkin maalaisille, joihin aina ajoi liniaarikieseillä komiasti talollisten poikia ja tyttöjä Pattijoelta ja Puojinkylästä, piikain ja renkein tullessa jalakasin. Salongin akkunan eesä seisova pihlajaki, joka näytti kasvaissaan muodostuneen tanssin pyörteiden mukaseksi, sai taasen kamraatinsa[22] joka aina kaiken tanssin ajan seisoi hymysuin hyklisenä pihlajan vierellä katellen salongin sisällä tanssivien parien pyörähtelyä. Myöhemmällä täyttyi sali tanssioista, ettei lopulta jäänyt kuin pieni läikkä keskilaattiaa, jossa tanssiminenki oli jo survomista.
Kuumuuvesta hikoilevat naiset vuoroin tulivat ulos Olutpruukin kaivolle jähyttelemään, miesten juostessa alaportin kautta pikku Papeljongiin[23], joka pyhäiltasin oli kans auki, saamaan lasin olutta.
Pikku-Papeljongiin oli likiseudun maalaisisäntiäkin kokoontunut Förstamaita fiiraan, istuivat pöytäin ympärillä, sevottelivat ja ryypiskelivät laihoja toteja (hottisia), puhuivat lystiä.
Mettalan Leko, joka oli kooltaan pieni ja puhui ruottinvoittaen, kehui: ” Jaa jos minun ole Janne pee ja teme kryyppi, niin teelä on poikaa teelä”. Jota pitemmälle ilta kului, sitä puheliaammiksi kävivät Förstamain fiiraajat, että myöhemmällä ei ollut muuta kuin lystiä, lystiä vaan, sanoivat ukot, kun alettiin hääjellä ulos. Jotku olivat fiirailleet itsensä jo aivan lossiksi.
Niin meni Förstamai ja alkoivat arkiset hommat.

 

-Juho Jokela: Muistelmia poikavuosiltani

 

[1] majoittujat

[2] veitsenteroittaja

[3] pallokentät

[4] mailat

[5] pallot

[6] pallontekijöillä

[7] ohut, mustaksi värjätty nahka

[8] pallotilaukset

[9] tere

[10] täytti

[11] juhlan

[12] rosetit

[13] panema sima tai sahti

[14] vapaapäivä

[15] kävelemässä,

[16] juhlijoita

[17] puettujakin

[18] loimilla

[19] kunnon tanssit

[20] lippu

[21] suosittuja

[22] kaverinsa

[23] paviljonkiin

-Juho Jokela: Muistelmia poikavuosiltani