Laskiaismaskraati

Laskiaispäivää vietettiin ennen Raahessa ja maaseudulla ilo- ja huvittelupäivänä. Jo laskiaisen aaton iltapäivänä nähtiin kapteeni Swaljungin ajavan pitkässä matkareessään, poikiensa ja suksiensa kanssa Saloisten Järvelään tavanmukaiselle laskiaispäivän vietolle, herneen[1] ja rasvarieskan syöntiin, poikien laskia hujautellessa suksimäestä.

Kaupungissa taas laskiaispäivänä ja aamupäivästä alkaen oli jo pitkä jono poikia hiihtämässä suksiladuilla, menossa mäenlaskuun Paraatinmäen ja Mestauskallion hyppyrimäkiin. Vieläpä Maafantin rantamakasiinien katotkin, johon tuulen kokoamat lumikinokset muodostivat suksimäkejä, laskea hujauteltiin, että lumi vain tuprahti alas tullessa jäälle.

Hauskanpitoon

Puoleltapäivin kun oli syöty hernekeitot, rasvarieskat ja pullamaidot, lopetettiin arkiset hommat ja alettiin huvinpitoon.

Porvarien rengit alkoivat laskiaisookauksensa[2], ajellen ja kiertäen ristiin kaupungin katuja, kuskaten talojensa herrasväkeä ja myöhemmällä muuta palvelusväkeä.

Pitseeninmäki Kirkkokadun päässä, joka poikajoukon toimesta aina laskiaiseksi jäädytettiin, kokosi väkeä mäenlaskuun, niin vanhoja kuin nuoriakin, tyttöjä ja poikia, naisia ja miehiä. Mäenlaskijoita oli täydet kelkat ja vieläpä Luodon muhvalta lainaksi saatu rekikin kiiti mäkeä alas jämerän styyrääjän[3] ohjatessa rekeä aidanveräjästä ulos Kirkkolahden jäälle.

Luistinpaana[4], joka sijaitsi kaupungin Pikkulahdella, ja jota Porvarikoulun oppilaat pitivät yllä järjestäen luistelukilpailuja naapurikaupunkilaisten kanssa, komeili pimeän tullen juhlavalaistuksessa. Sadat värilyhdyt ja palavat tervatynnyrien loimut valaisivat luistinradan, jossa raahelainen kaunoluistelun jääprinsessa Gerda Sahlströmin kauniit hypyt ja tanssi musiikin tahdissa herätti huomiota, kuin myöskin mister Campbellin tekemät valoraketit suhahtelivat monivärisinä valojuovina, kiekuroina ja tähtilentoina taivaalle. Niitä väkijoukot ilohuudoin seurasivat jäällä ja Rantakadulla.

Illan naamiaisjuhlat

Myöhemmällä illalla alkoi sitten laskiaismaskeraati[5] raatihuoneen isossa juhlasalissa, joka kaikkine sivuhuoneineen oli aina ylösotettu ainoana juhlahuoneena kaupungissa, ja jossa sen ajan porvarit ja herrasväki piti baalinsa[6] ja tanssinsa, Klubin Biedan huolehtiessa drakteeringista[7].

Aikaa kuluttaessaan alkoivat pojat tapansa mukaan hypellä ja peuhata vasta lakaistujen ja koottujen korkeitten lumikinosten päällä raatihuoneen kartanolla. Mutta samassapa ilmestyikin raatihuoneen portille kaupungin tastienari[8], lihava, vähän länkisäärinen Nikalan pappa kauas kuuluvine äänineen ja antoikin aika poutaa pojille, uhkasipa käskeä kistusta poliisinkin, jos eivät vain ala asettua ja anna lumikinoksille rauhaa.

”Poliisi Kantonen tulee”, huusi joku pojista. Huuto säikäyttikin arimmat juoksuun ja niinhän se huudettu tulikin ja meni mitään puhumatta poikien sivu tastienarin puoleisia portaita ylös rahatoimikamarin etuhuoneeseen, jääden sinne. Tulija olikin maskeerattu poliisi Kantoseksi. Kantonen muuten poliisina oli vähän tykätty liiallisen tunkeilemisensa ja luurailemisensa takia. Oli saanut kerran pimeänä syysiltana raatihuoneen plaanissa[9] raippoja kolmelta ”tytöltä”, jotta seuraavana päivänäkin vielä lyöntien jäljet näkyivät.

Sitten alkoikin tulla maskeerattuja yhtenään rahatoimikamarin etuhuoneeseen odottamaan maskeraatin alkamista. Malmströmin kapteenikin tulla keikutteli tyhjä vesiämpäri kädessä. Tuolla taas harppasi iso pullo, jossa lukee ”liköör”. Nyt näkyi ovesta tunkeutuvan sisään Noppakatin talo. Maskeeratut lisääntyivät yhä, joita oli mustalaislasikosta alkaen, povariakkoja, indiaaneja, hottentotteja, kiinalaiskeissoja myöten.

Raatihuoneen puoleisen oven eteen ajaa karauttelivat porvarien rengit, tuoden juhlapukuisia herroja ja daameja, ja pian alkoi kuulua torvisoiton säveleet.

Siihen päättyikin poikain näkemiset maskeraatista ja väsyneinä laskiaispäivän riehuntaan alkoivat itse kukin hiljakseen kadota kotiinsa nukkumatin luo.

 

-Juho Jokela: Muistoja poikavuosiltani

 

 

[1] hernekeiton

[2] laskiasiajelunsa

[3] ohjaajan

[4] luistinrata

[5] laskiaisnaamiaiset

[6] tanssiaisensa

[7] tarjoilusta

[8] talonmies

[9] palokujalla