Samuli Sarkkila

(10.5.1878-20.5.1956)

”Olen vaatimaton sielu ja lapsi taiteen maailmassa. Pyydän ettette arvostele minua ankarasti.”

Samuli lähti syntymäkodistaan Pattijoelta maailmalle, aina Amerikkaan asti. Amerikkaan lähti Sarkkilan sisarusparvesta kaikkiaan neljä lasta: Janne, Matti, Samuli ja Nanni. Ilmeisesti vain Samuli palasi koto-Suomeen. Itse asiassa Samuli kävi Amerikassa kahteen otteeseen, toisella reissullaan hän oleskeli ja työskenteli myös Alaskassa.

Suomeen ja Raaheen Samuli palasi hieman ensimmäisen maailmansodan jälkeen, hyvä nippu dollareita mukanaan. Elämä hymyili, morsiankin oli ja talo katsottuna. Pahaksi onneksi Samuli vaihtoi dollarinsa Suomen markoiksi ja kun markan arvo romahti, Samulin säästöt menettivät arvonsa. Morsian jätti ja talokaupat piti perua. Nämä vastoinkäymiset synkensivät herkän miehen mielen loppuiäksi.

Pienikokoinen Samuli Sarkkila eleli hiljakseen, omissa oloissaan. Vaikka olikin hieman omanlaisensa (somas) eivät raahelaiset häntä kuitenkaan höyrähtäneenä pitäneet.

Kuviinsa Samuli ikuisti omaa elämäänsä, raahelaisten elämää, raahelaisia ihmisiä, eri ammatinharjoittajia ammattinsa liittyvin attribuutein höystettynä. Kuten esim. hammaslääkäri Nylander tekohampaitten kera. Kuvat eivät kaunistele, mutta niissä on aistittavissa lämmintä huumoria, pahansuopia ne eivät kuitenkaan ole.

Pakkahuoneen museon yläkerran lasten maailmaa esittelevässä kulmahuoneessa on näytteillä Samuli Sarkkilan nukketalo, jota sai katsoa markkinoilla ja muissa tapahtumissa pientä maksua vastaan.

 

-Eija Turunen