Augusta Durchmanin testamentti

Tämän kautta selitän minä viimeisen tahtoni olevan, että kuollessani jäljelle jäävä omaisuuteni jaetaan seuraavalla tavalla:

60 000 mk jätetään Pattijoen seurakunnalle, että pääoman koroilla ylläpidettäisiin kotia vanhoille, iäkkäille ja sairaille henkilöille, jotka ovat varattomia, seuraavien määräysten mukaan:

Pääoma pitää säilyttää ja sille kasvattaa korkoa Pohjoismaiden Osakepankissa, niin kauan kuin se löytyy Raahesta. Sen jälkeen toisessa varmassa pankissa. Sitä ei saa uloslainata yrityksiin tai yksityisille henkilöille.

Korot voidaan ensi vuosina käyttää oman kodin aikaansaamiseksi vanhoille. Nimitetään muutamilla huoneilla, kyökillä ja muulla sellaisella varustettu rakennus. Lisäksi pitäisi olla navetta parille lehmälle, sauna ja kaivo pihalla ja jos mahdollista, pieni perunamaa. Kaikki tämä siinä tapauksessa, jos kunta ei olisi halukas hankkimaan huoneita kodille.

Seurakunnan kunnallislautakunta valitsee johtokunnan kodille ja olisi minun toivomukseni, että seurakunnan pappi olisi itseoikeutettu puheenjohtaja johtokunnassa, sekä ilmottaisi jäsenille, että he katsovat perään, jotta kotia hoivaa säännöllisesti työhön tottunut, kelvollinen henkilö.

Siinä tapauksessa, että edellä mainittuja määräyksiä, jotka koskevat laitoksen hoitoa, ei tarkkaan seurata, on minun perillisilläni oikeus määrätä pääomasta.

Tämän testamentin vakuudeksi olen minä omakätisesti allekirjoittanut tämän sekä todistuttanut sen.

                             Helsinki 10. huhtikuuta 1911

                             Augusta Durchman

Allekirjoittaneet kutsuttuina testamentin todistajiksi vakuuttavat, että rouva Durchman, jonka me persoonallisesti tunnemme, tänä päivänä, meidän läsnäollessa, terveellä ja täydellä järjellä vapaaehtoisesti on selittänyt ylläolevan kirjelmän sisältävän hänen viimeisen tahtonsa ja testamenttinsa, sekä on sen omakätisesti allekirjoittanut.

                             Helsinki 24. huhtikuuta 1911

                             Todistavat :

                             Maria Harmsten                                                      H. Lundström